Updates mei 202029 mei 2020

De zonnige boekbespreking was verhelderend. Wat dat betreft mag het boek op de markt. Zover zijn we nog niet. Er is een vertraging bij de maker van de cover. De zoveelste vertraging... het lot? Niets gebeurt voor niets... Geduld? Dat blijkt bij dit boek meer dan anders het toverwoord. Zolang de aantrekkingskracht tot het verhaal maar blijft leven.

Ook kwam tijdens de boekbespreking ter sprake of ik wel of niet ga stoppen na boek in wording 1. De redactrice, de proeflezers en enkele lezers weten het altijd (stellig) zeker: nee. Misschien kennen zij mij beter dan ikzelf op dat gebied, want ik heb daar nog geen concreet antwoord op. Dat hangt mede af van hoe boek in wording 1 en 2 ontvangen worden, denk ik. Schrijven is blijven, maar kan dat ook zonder boekpublicatie?

Laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Feit blijft dat boek in wording 1 nog lang niet klaar is. We waren het erover eens dat je, als je eenmaal begonnen bent aan een verhaal, deze niet weg moet leggen. Het is lastig om in hetzelfde gevoel te kruipen als toen je eraan begon, de draad weer op te pakken. Concluderend, je moet weer van voren af aan beginnen. Maar nu met de bouwstenen die je al hebt. Hoe lang ik over boek in wording 1 ga doen is daarom niet te zeggen. Ik verwacht rond het najaar van 2021 klaar te zijn, maar met dat wat nog op de planning staat, kan het zijn dat het langer duurt. Korter kan natuurlijk ook.

Leestekengesprekken blijven interessant. Ik zoek nog steeds mensen die dat ook vinden. De verandering van gebruik door decennia heen is boeiend. Ik kom die mensen, op de redactrice na, niet tegen. Zelfs op instagram waagt men zich er niet aan.

Verder is besproken dat het in boeken (van iedereen) wel allemaal wat losser, informeler mag. Vind ik, maar dat blijkt de redactrice ook te vinden. 

Kortom, dit soort boekbesprekingen mogen wat mij betreft frequenter.


28 mei 2020
Vrijdag nabespreking van boek in wording 2. Pogen dit buiten te doen. Soms kun je niet anders dan (boek)werk en plezier combineren. Buiten besprekingen zijn fijn, zeker in deze tijd, tenzij je tegelijk een hoop moet uittypen of verwerken. Dat hoeft gelukkig niet. Aan dit script wordt niet meer gesleuteld, tot de proefdruk klaar is en ik die gelezen heb. Aan het weer gaat het niet liggen.

Boekomslag
Nog geen bericht.

Tussenboek
Als het goed is kan ik hier volgende week meer over updaten.

Binnenkort weer meer geschrapte tekststukjes.


27 mei 2020 
Vandaag 2 'schrapteksten' gepost. Veel lees plezier. 


26 mei 2020
Met verbazing heb ik het artikel gelezen dat recensent Peters op non-actief is gezet.
Ah, zo gaat het dus in de wereld van bekende schrijvers!


25 mei 2020
Vandaag:


24 mei 2020 - update 2
Ook is zaterdag het  tussen-boek-in-wording-1en2-door verhaal  besproken. De meelezer zegt dat het lekker leest. Uit de mond van een niet-lezer beschouw ik dat als compliment. In juni krijg ik het terug, voorzien van commentaar. Na verwerking hiervan gaat het naar de volgende proeflezer. 

Het schrijfproces is dus volop in beweging. 

 

24 mei 2020
Zaterdag gebrainstormd met mijn eerste meelezer over de samenvatting en een stukje biografie (mijn stelling: moet dat nou echt, die biografie?).

Uiteindelijk is mijn samenvatting klaar... De bestaande opzet verbouwd... Hoe moeilijk kan dat zijn, honderd woorden schrijven? Maar 338 pagina's krachtig samenvatten in honderd woorden is geen eitje. Ik hoop dat het nu gelukt is.

Geen curriculum vitae op de achterkant dus... Totaal niet boeiend. Je kunt nog zo'n fantastische opleiding hebben genoten of geweldig werk hebben, uiteindelijk gaat het om wat je verhaal vertelt en hoe je het vertelt.
Kortom, de biografie is niet geheel volgens de richtlijnen geschreven. Is er eigenlijk wel een richtlijn voor? Het liefst laat ik hem helemaal weg, maar in samenspraak plaats ik toch wat. 

Boek in wording twee is weliswaar vlot (kort tijdsbestek) geschreven, maar het was uiteindelijk toch een pittig verhaal om op een goede manier te verwerken. Vooral de periode die het beslaat was een ding. Alsook kleine stukjes in het verhaal die mogelijk het lezen vertragen. De kritische noten van de proeflezers en redactrice waren nodig. De kleine stukjes zijn gebleven op advies van de proeflezers. Het zal dus wellicht wat leesvertraging geven, omdat je moet nadenken. 

Ik zal zeker niet beweren dat dit mijn beste werk is van alles wat ik geschreven heb. (Wat eruit moet, moet eruit. ) Maar het is wel het verhaal dat gevoelsmatig het meest met mij heeft gedaan, regelmatig voor turbulentie heeft gezorgd en twijfel heeft veroorzaakt. Nog steeds. Dankzij mijn back-up is het script nu klaar, ligt de opdracht voor de boekomslag bij de uitvoerende en zal ik deze week ergens het resultaat zien. Bij akkoord zal ik volgende week een proefdruk bestellen. Zodra ik deze ontvangen heb ga ik het  (her)lezen, voordat ik daadwerkelijk overga tot publiceren. Houd er rekening mee dat het eind juni pas officieel te bestellen is. 

Spannend. Maar ook voor degenen die erop wachten, omdat ik dan ook de titel bekend zal maken. Tot die tijd plaats ik nog 'schrapteksten'. Vandaag inclusief. 


22 mei 2020 

Het ISBN voor boeking wording 2 is binnen. Dat is snel. De opdracht voor het maken van mijn cover gaat morgen de deur uit. Ben erg benieuwd naar het eindresultaat. Een ding wil ik wel alvast verklappen: de hoofdkleur is wit. 


21 mei 2020 
Rond een uur of tien in de ochtend dacht dat het tijd werd om buiten te gaan werken. In mijn beleving zou het nog rustig zijn aan het water en het weer was al aardig op temperatuur. Ook de wind was redelijk luw. 
Het plan was een samenvatting te maken voor boek in wording 2. Daar ben ik geen kei in, zeker bij dit boek is het extra moeilijk. Er is nu een flauwe opzet gemaakt, evenals een flauwe opzet van de beschrijving van de auteur. Zo idioot om in derde persoon over jezelf te schrijven. Bovendien vind ik die CV op de achterkant van het boek alleen een meerwaarde hebben als het in de lijn van het verhaal ligt. Vind het altijd zo'n gepoch om opleiding en werk et cetera te vermelden. Op een website snap ik een stukje biografie wel, maar op de achterzijde van een boek? Ja, wat ik al zei, als het samenhangt met het verhaal. Zo zal ik bij boek in wording 1 dat er wel achterop zetten. Bij boek in wording 2 is dat een breinbreker.

Het zonnetje heeft me ook laten beslissen dat ik toch een poging ga wagen boek in wording 1 af te maken. Bepaalde hoofdstukken pakken me nog. Maar een deel zal moeten worden geschrapt of aangepast. Dit boek zal alleen meer tijd in beslag nemen voordat het überhaupt naar een proeflezer gaat. Ik richt me op het najaar van 2021. Dat betekent dat de volgorde de publicatiedatum van 1 en 2 is omgedraaid. Maar dat wisten we natuurlijk al.

De vlug vullende veldjes bij het water, maakten een einde aan het schrijven en brainstormen. Niettemin, toch een vruchtbare twee uurtjes.

Vandaag heb ik 'schraptekst' nummer 5 geplaatst. 


20 mei 2020
ISBN is aangevraagd voor boek in wording 2. Duurt een paar dagen voordat dit rond is. Zodra ik dat binnen heb geef ik de opdracht aan degene die mijn cover-idee gaat uitwerken.

Boek in wording 1
Ik dacht dat alleen hoofdstuk 3 t/m 6 een rommeltje waren, maar gaandeweg heb ik gezien dat ook middenin al veel bewerkt was op papier, maar niet op de pc. Dit op orde krijgen zal veel tijd in beslag nemen. Dat staat nog los van de hoofdstukken die nog geschreven moeten worden. Ben er nog niet over uit of ik dit script nog volledig uit ga werken of afsluit.


18 mei 2020
De stenen van boek in wording 1 lagen afgelopen weekend tussen mijn handen. Ik herlas dat wat ik al heb. Ik kwam tot de conclusie dat hoofdstukken 3 t/m 6 een rommeltje zijn; dat ik de stenen weer af heb gebroken, ze niet heb opgeruimd, maar er wel al nieuw bouwmateriaal tussen heb gelegd. Dat wil zeggen: de laatste keer dat ik bezig was met dit script, heb ik veel willen veranderen aan deze hoofdstukken, maar het is nog niet op de pc verwerkt. Het is daardoor lastig er opnieuw in te komen. Ik ben er op en af al sinds 2016 mee bezig. Herstructurering is hard nodig. Ik moest nadenken over wat het doel was van dit verhaal, of de bouwstenen nog passen? Het antwoord is nee.

Er is echter een groepje mensen dat er al sinds 2017 op wacht. Desondanks stel ik mezelf de vraag: wil ik er nog aan blijven bouwen? Zo ja, wil ik het fundament laten zoals die was? Is het niet beter aan te passen? Het feit is dat het enthousiasme om eraan te bouwen niet meer hetzelfde is als toen ik eraan begon. Toen stond het plot als een huis. Nu lijkt het plot op een bouwput.

Uiteraard kan ik ervoor kiezen het weer op te bergen. Maar dan blijft het in mijn hoofd aanwezig. En zoals ik ook met Het melkmeisje had: het moet een keer af. Ik ga eerst maar eens een plattegrond maken om te zien of het plot herzien moet worden. Orde op zaken stellen, voordat ik er verder aan ga timmeren of voordat ik besluit de bouwstenen definitief naar de stort te brengen.

Boek in wording 2
Als alles volgens plan verloopt - we weten inmiddels dat eigenlijk de afgelopen maanden niets volgens plan is verlopen - vraag ik deze week het isbn aan. Zodra dat mij is toegemaild kan ik mijn cover-ontwerp laten uitwerken.

Schraptekst en gedicht
Vandaag heb ik een 'schraptekst' en gedicht gepost.


14 mei 2020
Ik ga het toch al verklappen. 

Tussen al het wachten en corrigeerwerk door en als ik toch thuis moet blijven totdat ik weer aan de bak kan, heb ik een nieuw verhaal geschreven. Een 'tussen-boek-in-wording-1en2-door verhaal. Dat verhaal ligt nu bij mijn 1e proeflezer. Ik vind dit net zo spannend als boek in wording 2, misschien nog wel spannender, want de vraag is of het verhaal goed genoeg is voor publicatie. Ik vind van wel, maar dat zegt niets. Dat komt omdat het op diverse vlakken anders is geschreven: minder gedetailleerd, in de tegenwoordige tijd en beschreven vanuit 1 perspectief. Ik heb er wel een boek-in-wording-2-thema in verwerkt, dat hoort ook bij dit verhaal.

Wat beide verhalen gemeen hebben, is dat het geput is uit waarheid en het gemaakt is tot fictie. Ook in dit verhaal heb ik gebruik gemaakt van 2 bestaande karakters (dezelfde als uit boek in wording 2, andere fictieve namen). Ware het niet dat dit keer 1 karakter geen hoofdkarakter is, maar wel een rode draad door het verhaal heeft. In beide verhalen maak ik gebruik van wat informelere taal. 

Wat ook anders is, is dat dit verhaal de minste pagina's beslaat van alles wat ik tot nu toe geschreven heb. Maar nog altijd meer dan ik van plan was (hoe kan het ook anders? 😉). Mede oorzaak hiervan is dat het verhaal gaandeweg een andere insteek kreeg.

Mijn eerste proeflezer, die ook boek in wording 2 heeft meegelezen, is van nature geen lezer. Dat maakt haar de meest kritische proeflezer die ik heb. Dat is perfect! Voordat het naar proeflezer 2 en 3 gaat, is het verhaal dus al onderhevig geweest aan kritische correcties en aan een stevige boekbespreking. 

Het plan is dit boek eind oktober,  uiterlijk 2 november te publiceren (met een in het boek gerelateerde reden). Maar dan moet het verhaal wel de goedkeuring dragen van de proeflezers. 


13 mei 2020 
Het is vandaag gelukt 2 'schrapteksten' te plaatsen. Nummer 2 hoorde officieel bij 'schraptekst' 1. Daarom heb ik er een extra geplaatst.
Er zijn vervolgplannen met betrekking tot boek in wording 2. Eind volgende week wordt het isbn nr. aangevraagd. De week erna zal de cover gemaakt worden. Ik hoop dat mijn idee goed uitgewerkt kan worden. Als dat klaar is, wordt een proefdruk besteld. Al om al zal ik in juni de proefdruk waarschijnlijk ontvangen.

Ben jij net zo nieuwsgierig naar het resultaat als ik?

 

12 mei 2020
Vanaf vandaag trek ik boek in wording 1 uit de la. Die ligt er ook nog. Mondjesmaat voorbereidingen treffen om daaraan verder te gaan. Als ik me goed herinner, was ik al aardig op weg. De komende tijd een overzicht maken van het plot en bezien of het nog steeds dezelfde inhoud gaat hebben als het plan was. De andere plots zijn weer terug in de la. Mogelijk ga ik daar alsnog niets mee doen. 


11 mei 2020 
Het script van boek in wording 2 heb ik herlezen. Het heeft nog wat minimale verbeteringen nodig. Met name foutjes die zijn ontstaan door het schrappen van tekst en aanpassen van zinnen.  Nu nog verwerken. Pc is nog niet gemaakt, dus ik vraag weer je geduld. Als dat gebeurd is, zal de kaft gemaakt worden. Aansluitend volgt een proefdruk. Mag ik na het gelezen van de proefdruk dan eindelijk zeggen : hij is af? Heb jij tot die tijd geduld? (Datum nader te bepalen.)

Ik zoek nog naar een oplossing om toch 'schraptekst' te plaatsen. Hopelijk snel. 


8 mei 2020
Zo'n dag als vandaag zou ik aan de waterkant moeten gaan zitten om te werken en/of te schrijven. Maar door het coronavirus hebben meer mensen de waterkant ontdekt. Vorig jaar zaten er nog een paar oudjes met hun meegebrachte klapstoeltjes. Dezer dagen zit het vol oudjes en moeders met hun kroost. Ik zal niet de rust voelen die ik nodig heb om er te gaan werken of schrijven. Het wordt tijd dat de economie in zijn volle bezetting gaat draaien. Maar zover is het nog niet. Echter, schrijven op mijn balkon werkt niet zo lekker als bij de Waterweg. Toch gaat het hem vandaag niet worden, want ik ben vooral bezig met het lezen van boek in wording 2 op een tablet en met de zon erop kan ik alsnog nauwelijks iets lezen.
Toch best gek, als schrijver zou ik overal moeten kunnen schrijven. Misschien is het ook een kwestie van momenteel geen zin hebben, gebrek aan inspiratie, stimulatie. 
2020 is geen jaar om verlangend naar terug te kijken (en dan heb ik het niet alleen over het coronavirus), op een enkel ding na (zoals zo'n boost die ik begin april kreeg van iemand (en die ik nu ook wel kan gebruiken)), en het jaar is nog niet eens op de helft.

Genoeg daarover... hoe staat het proces ervoor?
Eigenlijk heb ik het al gezegd: ik ben met name aan het lezen op een tablet.
Wat ik nog niet had vermeld was dat er circa 45 A5 pagina's zijn geschrapt (het zijn er nu ca 345) . In dit geval houdt het ook in dat er enkele complete hoofdstukken uit zijn. Besproken met mijn eerste proeflezer om te zien hoe nodig deze hoofdstukken zijn (ik vind namelijk alles nodig).De eerste proeflezer en ik zijn tot de conclusie gekomen dat een aantal hoofdstukken wel wat vertellen, maar niet voldoende genoeg om erin te houden. Ook hebben we alinea's stap voor stap besproken, waar konden ze eruit gehaald of ingekort worden? Maar ik ben wel iemand die graag gedetailleerd schrijft, dus niet alles is eruit. Het boek moet natuurlijk een 'Irisboek' blijven.

Schraptekst

Helaas kan ik voorlopig geen geschrapte tekst plaatsen, omdat mijn computer is gecrasht 😥.  Het plaatsen van geschrapte tekst hou je zeker van mij te goed. Zodra het mogelijk is zal ik op de homepagina aangeven dat er een nieuwe te lezen is. 

Door deze computercrash is het ook niet mogelijk een gedicht van iemand anders of mezelf te posten, evenmin een eventuele blog. Maar het positieve is dat ik wel updates kan posten. 

Fijne zonnige dag.