Updates maart 202027 maart 2020
Zelf geen inspiratie, geen prikkeling. 
Wel een ingezonden gedicht gepost!

25 maart 2020
Al vroeg fluiten vogels vrolijk hun lentedeun. De zon laat haarzelf van haar beste kant zien. De lente roept om aandacht, om mensen die naar buiten komen, om het normale leven. Maar de werkelijkheid is anders. Om de moed erin te houden, plaats ik een update.

Script 2: ik heb begrepen van de redactrice dat er geschrapt moet gaan worden. Dat is alleen maar goed, want het aantal pagina's vind ik zelf veel te veel (390 - A 5). Moet je je voorstellen hoeveel het er geweest waren als ik alles wat ik tot nu toe geschrapt heb niet had gekilled (kill your darlings) (mede dankzij lezer 1 diverse hoofdstukken en alinea's reeds gekilled). Ik ben benieuwd wat de redactrice vindt wat ik moet killen. (Doordat ik hetzelf tig keer heb herlezen en aangepast, zie ik het zelf niet meer.) 

*Het doel voor mezelf voor ogen houdend.* 
Zodra er nieuws is, zal ik het updaten.

Ondertussen ben ik bezig met het uitwerken van gedachten van een nieuwe verhaallijn. Iets anders dan de plots die ik enige tijd geleden uit de la heb getrokken en heb afgestoft. Of dit een volwaardig script wordt, hangt af van de ideeënstroom, maar ook van de motivatie, demotivatie en het gevoelsproces. Schrijven blijft voor mij een gevoelsproces, ook tijdens de coronacrisis.

Blogs: geen onderwerpen die ik nu zou willen uitwerken en plaatsen. Puur omdat ik het daar de tijd niet voor vind (situatie niet naar is). 

Spoiler
: ik overweeg en spoiler te schrijven en plaatsen, maar tegelijk vraag ik me af of dat wel passend is op dit moment. Waar doe ik goed aan? 

 

Keep you posted. 


22 maart 2020
Schrijven kan gewoon doorgaan, plotten verzinnen ook, maar uitgave van boek, verandering van uitgeverij en dergelijke zal geduld vergen. 'Zij is van mij' deel 1 zal vanaf 1 april nog niet beschikbaar zijn! Is doorgeschoven naar eind april / eind mei.

Binnenkort weer een ingezonden gedicht!


20 maart 2020
De winkelschappen zijn weer gevuld en ik kan mijn pennen-voorraad weer aanleggen ;-) 
Zoals iedereen inmiddels weet, schrijf ik vaak eerst met de hand en ik merk dat de pennen die ik doorgaans koop steeds sneller leeg zijn. Schrijf ik dan zo veel? Volgens mij valt dat best wel mee. Maar momenteel ben ik wel weer druk in de weer met de pen en het schrijfblok.
Er valt het een en ander uit te werken / te onderzoeken en aan te passen. Voor nu geschied dat handmatig, tot ik voldoende heb om uit te typen.

Tot nu toe is het gelukt om niet te gaan "rommelen" aan het opgestuurde script. Dat is prima en moet ik zeker zo houden. Er zijn ook geen wervelende ideeën naar boven gedreven die er naar mijn idee in móeten. Dat scheelt.
De perikelen rondom het coronavirus zou mogelijk de deadline bij de redactrice kunnen vertragen. Ik wacht af.

Ik heb gelezen dat uitgeverijen uitgaven van boeken ook opschorten. Uitsluitsel over het zelfstudieboek zal waarschijnlijk vertraagd zijn.

Vandaag plaats ik een spoiler!  


15 maart 2020
Het is een schot voor open doel als ik nu een blog zou schrijven over het coronavirus of de gekte die is toegeslagen onder de mensen of al die virologen die ineens blijken te bestaan (mensen die het beter weten). Ik doe het niet en dat verbaasd mij zelfs: er is grondstof zat. Echter zitten er andere teksten in de weg die ik voorrang wil geven. Ik heb nog veel stof die daarvoor kan zorgen. Een blog is maar een blog. 

Deze week hoor ik van de redactrice hoe lang ze denkt over het script te doen. Ik had gevraagd naar een deadline van 4 weken. Ik ben benieuwd of 4 weken haalbaar voor haar is. Graag. Dan kan het boek nog in mei klaar zijn. Zou fijn zijn. De boekcover moet ook nog gemaakt worden en dat kan pas als ik weet hoeveel pagina's het uiteindelijk wordt. 
Maar "rommelen" aan het script doe ik even niet meer. 
Vandaag ook nog even geen spoiler. Er staat er wel nog 1 klaar. Aankomende week zal ik die plaatsen.


13 maart 2020
Vrijdag de 13e...ieeee... enge dag. Ahum. Just kidding.
 
Vandaag is voor het laatst 'gerommeld' aan het script (waar heb ik dat eerder gehoord?). Het is vandaag naar de redactrice gegaan. Nu weer afwachten en me richten op andere schrijfwerk, als mijn creatieve brein dat aanreikt.


12 maart 2020
Dat is een spijtige tegenvaller, te weten dat de kwart marathon van Rotterdam van 4 en 5 april alsnog niet doorgaat. Later in het jaar, is de melding, gaat het alsnog door. Maar dan moet je maar net kunnen. Uiteraard zat het in de lijn der verwachting en heb ik er begrip voor. Desalniettemin vind ik het wel erg jammer. Nou maar hopen dat ik kan op de datum die ze gaan prikken. Voorlopig blijven trainen dus. Trainen is ook lekker, geeft soms creatieve flows, soms een opgeruimd hoofd en regelmatig prikkelingen die ik nodig heb voor mijn schrijfproces. 

Niettemin heb ik vandaag overlegd met de redactrice en ik ga deze week nog het script naar haar toezenden ter correctie. Deadline wordt nog bepaald.

Het script dat ik proef heb gelezen is ook klaar en ik denk dat het een goed boek is. Potentie reguliere uitgave.

Ik heb nog een paar kleine, ienieminie aanpassinkjes (driemaal dubbelop: zo mini) gedaan aan het script en ik probeer het nu los te laten en me bezig te houden met het onderzoeken van andere plots die liggen of die opdoemen in mijn hoofd. Er zit zat, dus dat zou moeten kunnen als ik me niet te veel laat afleiden door dingen die er overheen opdoemen voor boek in wording 2.

Besloten is om zelfstudieboek deze week nog naar een laatste reguliere uitgeverij te sturen, ondanks dat ik nog op antwoord wacht van de andere.


11 maart 2020
Brabant lijkt het grootste slachtoffer van het coronavirus. De sarcasten groeien met de dag en de grapjes grijpen hard om ons heen. Ik trek mijn eigen plan.
Omdat ik toch graag de kwart marathon van Rotterdam - voorlopig de laatste voor mij - wil gaan rennen, wordt mijn schrijvers-uitstapje naar Eindhoven voor nu uitgegumd (tot zeker na de run).

Het is een goede oefening voor eventueel toekomstige plots, want die zullen aanspraak moeten maken op het creatiefste deel van mijn brein, zonder voeding van omgevingsfactoren.
Dat geeft helemaal niet, het is alleen een andere route van onderzoek dan ik had gepland. En dat schijnt de laatste tijd wel vaker te gebeuren: afwijkend van de planning. Neem nou boek in wording 1 en 2, nummer 2 blijkt eerder af dan 1.
Zo zie je maar weer, ik plan wel, maar schrijf wel grotendeels vanuit mijn gevoel en dat wat mijn brein aanreikt en die laten zich niet sturen door planning. Boek in wording 2 is daar een uitstekend voorbeeld van.

Ondertussen ben ik zelf ook als proeflezer aan de slag - dat doe ik ook zo af en toe. 

Vandaag plaats ik een nieuwe spoiler.
Ik heb er niet zo heel veel meer. Ik kan er wel nog maken, maar ik wil ook niet te veel weggeven en volgens mij heb ik best wel veel weggegeven. Zodra ik de laatste spoiler heb geplaatst zet ik dat erbij.


6 maart 2020
Nee, nu is ie pas echt Finished! Of...
Ik kon er niet van afblijven. Vannacht kwamen een paar ideeën op die voor kleine veranderingen zorgden. Niet spectaculair, maar wel een plus voor het script, meen ik.
Oké het script was gisteren ook al af, vandaag nog meer af. Dus is het nu af af...
Ik kan alleen niet beloven, zolang het script niet is gepubliceerd, dat ik ideeën die oppoppen niet verwerk in het script. Ik wil niets liever dan dat ik definitief kan zeggen: klaar!
Ik houd het mezelf steeds voor er niet meer aan te sleutelen, maar dan weerhoud ik het script er ook van groei naar beter.
Enfin, voor het boek zal het alleen maar beter zijn... 

Zelfstudieboek
Binnenkort bedenken en bespreken hoe ik verder ga met de zelfstudieboek: uitgave toch bij een POD doen? Boekenkaft nog zelf maken? Presentaties? Ik wacht nog op de uitkomst van een reguliere uitgeverij.


5 maart 2020
Finished! 
Mijn groene pen is leeg. En als de kleuren op een pc ook op konden raken, dan was rood ook op.
Script boek in wording 2 is klaar voor het volgende proces. Het nakijkwerk: toevoegen, schrappen, verbeteren heeft erin geresulteerd dat het aantal pagina's op A5-formaat nu staat op 388, op A4-formaat staat de teller op 206 pagina's. Het is nog geen eindresultaat, want mogelijk verandert er nog het een en ander als het van de redactrice terugkomt.
Volgende week in overleg met de redactrice om te kijken wanneer zij tijd heeft om het script onder handen te nemen.


3 maart 2020
Het zonnetje schijnt. Na zoveel dagen regen, na zoveel dagen wind...Het zonnetje is lekker, maar mijn beeldscherm vindt het niet zo prettig, want daardoor is dat bijna niet meer te lezen. Ach, wat maakt het ook uit. Ik werk vandaag aan mijn script en ik zit over de helft van het nakijkwerk.

De eerste pagina's was voor mij even schrikken. Niet omdat er zoveel fouten in stonden, dat viel allemaal reuze mee: ik vond her en der een verdwaalde punt of geen punt of andere foutief geplaatste of vermiste leesteken.
Pas verder, in stukken waar ik echt mee aan de slag was geweest, ontdekte ik vermiste woordjes en zelfs een vermiste halve zin. Hier was ik blijkbaar iets te enthousiast met het markeren en verwijderen van tekst geweest (iets te veel weggehaald).

De fouten vallen dus eigenlijk - in mijn visie - allemaal wel mee, vooralsnog; ik ben over de helft, maar nog niet klaar. Nee, dat is het niet. Het is vooral dat ik niet van de bestaande tekst af kan blijven. Weer wil ik tekst toevoegen. De pagina's werden almaar groener met aantekeningen. Dat was niet de bedoeling van het nakijken.
Dat betekent in het kort voor mij: elke zin die ik straks in het digitale script toevoeg zal ik een aantal maal moeten lezen voordat ik echt klaar ben en met de redactrice in gesprek ga.

Het groen op foto is pas de tweede bladzijde.

EN er is een nieuwe SPOILER geplaatst!