Updates juni 202029 juni 2020 

Geen updatenieuws mbt De gevallen vrouw. 

Wel een gedichtje


25 juni 2020

De titel van het tussendoorboek had ik van de week ook gevonden. Even afwachten wat de proeflezer ervan vindt. De eerste proeflezer vindt hem goed. Fijn, want ik heb daar ook meteen een goede coverfoto bij. Fijn, kan ik dat ook laten rusten.

Cover plan B De gevallen vrouw nog niet ontvangen. Waiting.


24 juni 2020
Het hoofdstuk dat elders geplaatst diende te worden, heeft inmiddels zijn intrek gedaan in het verhaal. Wel diende ik het daardoor aan te passen om goed aan te laten sluiten bij het voorgaande hoofdstuk. Hierdoor heb ik een stuk tekst geschrapt. Dat is meteen aanleiding om deze op te splitsen (een deel eruit te laten dat te veel verklapt) en bij de schrapteksten te plaatsen. Nummer 22 en 23!

De temperatuur zal vandaag, volgens de weersberichten oplopen tot 29 graden. Dat betekent dat binnenwerken niet echt een optie, maar buiten ga ik wel een poging wagen: dan met name aan boek in wording 1.


23 juni 2020 
Schrijversweekend, dag 1, was wat rommelig omdat ik het plan had een nieuw idee uit te werken tot een gefinisht plot. Compleet met diepte interviews van de personages. Dit lukte niet, omdat het wederom een gevoelsplot is en ik er met mijn gevoel niet bij kwam. Het zal dus moeten rijpen totdat mijn gevoel zegt dat het tijd is. Dag 2... Zondag. Het was geen straf om buiten te werken aan ons nieuw verhaal, maar ff pauzeren ook niet 😉. Het verhaal waar ik aan werkte, is een van de plotten die ik een poos geleden heb afgestoft. Geen gevoelsverhaal, en mogelijk een kinder- /tienerverhaal. Om dit tot een goed einde te brengen zal ik mij meer moeten verdiepen in tienerboeken, maar ook in de locatie aan de andere kant van de wereld, zonder daar ooit zelf te komen. En dan met name is het van belang om me in te leven in het taalgebruik. Ik weet niet of ik dit verhaal ooit zal finishen tot een volwaardig boek. De kans is groot van niet. Maar wel goed om ermee te experimenteren en om te ontdekken of ik hier geen kansen laat liggen. Dag 3. Wederom met pen en papier in de weer, maar omdat van ons beide het nieuwe verhaal zich afspeelt in een bos (toeval, en compleet andere verhalen) zijn we ook inspiratie op gaan doen in het Breukelse bos. Schrijversweekend met de andere auteur was leuk om te doen. Nu weer back to finishing 'De gevallen vrouw'. 

De gevallen vrouw
Deze week zal ik verder gaan aan 'De gevallen vrouw'. Ik heb daar het weekend niet aan gewerkt. Wel het een en ander besproken, omdat een hoofdstuk is teruggeplaatst, op een andere plek. Dit heeft nu wel een nieuwe verbinding nodig. Ook zijn er wat kleine stukjes die ik er nog uit ga halen omdat ik ze te vind. Er over spreken was nodig: waarom erin laten of waarom eruit halen. Dit script heeft behoorlijk wat beweging gekend en is ook nog niet uitbewogen. Ik hoop hem eind deze maand te finishen, met een nieuwe cover. Ik was niet content met het eerste ontwerp. Plat op beeldscherm zag het er leuk uit, maar in het echt zag het er niet oké uit, vond ik.

Tussendoorverhaal
Als dit allemaal klaar is, ik hoop gauw en dat het goed ontvangen wordt, ligt er nog een verhaal bij een proeflezer waar aan gesleuteld dient te worden. Op zijn minst haar kritieken dienen erin verwerkt te worden. Dat verhaal zal eind oktober, uiterlijk 2 november, gepubliceerd worden. Het leuke van dit verhaal is dat ik 2 personages uit 'De gevallen vrouw', kortom, 2 bestaande karakters, ook in dit boek gebruik. Andere naam hebben ze wel gekregen.

Na dit boek zie ik wel weer verder. Een schrijversweekend is leuk, maar een schrijftime-out is denk ik ook wel goed. Maar zover is het niet. Eerst maar eens zorgen dat 'De gevallen vrouw' definitief geboren wordt. 


19 juni 2020
Proefexemplaar is reeds binnen. De kaft vind ik mwa... Het ontwerp wat ik heb bedacht pakt niet, vind ik, op het fysieke exemplaar. Concreet betekent dit dat ik in overleg ga om het te veranderen naar plan b. 

Het proefexemplaar lezen kost tijd. Het hoofdstuk dat ik terug wil plaatsen staat niet in dit exemplaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat het erin hoort (aangepast en op een andere plek). Hierdoor zal het aantal A5 pagina's met ca 5 a 6 toenemen. Ook de lay-out klopt niet helemaal. Met name de tussenpagina's die een rust geven tussen de periodes van tijd vallen op een verkeerde pagina.

Dit zijn de op het eerste gezicht aanpassingen die nodig zijn. Het boek lezen zal ook nog wel wat aanpassingen opleveren. 

Maar eerst houd ik samen met een andere auteur - Margo Schröder - een lang schrijfweekend. Gezien een gewone schrijfvakantie er dit jaar niet inzit, is dit toch een soort van vakantie voor mij, alleen dan met zijn tweeën in plaats van alleen. Misschien is het wel zo stimulerend dat ik zoiets in herhaling ga doen.
Het plan: uitwerken van een plot waarvan het idee zeer recent is (en/of een van de andere bestaande ideeën). En evt. werken aan boek in wording 1.

Zat te doen dus, denk echter dat 2,5 dag daarvoor niet voldoende is. Hoop dat er wat uit mijn hoofd komt en op papier komt, gezien de inspiratie- en motivatiespiraal momenteel naar beneden gaat in plaats van omhoog.
Maar het over boeken hebben, over haar scripts en die van mij, is altijd interessant en leerzaam. Zoals script en boekbesprekingen altijd zijn, vind ik.

Er zal het weekend niet gewerkt worden aan 'De gevallen vrouw'. Daar begin ik dinsdag aan. Ik probeer de gestelde deadline van eind juni, begin juli te handhaven.


17 juni 2020
Het is woensdag, de zon schijnt en het is tijd om een belofte in te lossen...

In de maand februari heb je de twee namen van de twee belangrijkste bij-personages gekregen. Zonder hen is het verhaal niet compleet. Om je geheugen op te frissen stel ik je opnieuw voor aan: Evert en Linda!


24 juni 2020 - update 2
Creatief-proces, schrijfproces is vandaag onderbroken. Het ging best wel oké, totdat de gemeente in de middag per se moest maaien en iedereen van zijn of haar plek afjoeg. Je mocht na hun werk wel weer terug gaan zitten, maar ik ben niet zo van het inpakken, uitpakken, inpakken, uitpakken, inpakken... Bovendien voelde ik me opgejaagd door ze en werd mijn creatief-proces overschaduwd door mijn ergernis. Ik had er een blog over kunnen schrijven, dat was ik ook van plan, maar bedacht me later.

Ik merkte wel dat ik er niet aan toekwam om aan boek in wording 1 te werken. Geen zonnesteek ;-) Wellicht moet ik concluderen dat ik het script weg moet leggen en er niet meer over na moet denken: dus loslaten en opbergen.
Dat wat ik wel geschreven heb, is een onderdeel van het nieuwe idee. 
Ik zat net in mijn denkproces toen dit werd onderbroken. Hoe verder?

Als schrijver, als ik mezelf zo mag noemen, merk ik dat ik de juiste prikkeling mis, de juiste motivering mis en geen stimulans voel. Die heb ik nodig, zoals elke schrijver denk ik. Gelukkig heb ik alle correcties van "De gevallen vrouw", gisteren nog verwerkt. Nu is het alleen nog wachten op de 2e cover.

Ik kan natuurlijk wel koud schrijven: schrijven zonder gevoel, zonder enige betekenis of doel, zoals ik afgelopen schrijversweekend heb gedaan, maar als ik het nu teruglees merk ik wel dat ik het gevoel erin mis. Ik drop ook dat deel daarom weer terug in de kast.

Voor nu is het afwachten tot "De gevallen vrouw" volledig bestelklaar is en tot ik het script terug heb van het tussendoorboek. Vergeet niet de nieuwe schrapteksten te lezen, zie update eerder deze dag.

 

16 juni 2020

"Een roman of een verhaal is niets anders dan een bewust geconstrueerde droom. Een roman zonder droom is in tegenspraak met de mens, die niet alleen waakt maar ook slaapt, alsook de aard van de roman."
Aldus geciteerd uit een boek van Harry Mulisch.

Mooi!

Er is een nieuwe blog gepost: vrouwenzaken!
Ook zijn er twee 'schrapteksten' geplaatst: 20 en 21!

De gevallen vrouw
Mogelijk wordt er een hoofdstuk die ik eerder eruit gehaald heb, weer teruggeplaatst. Het lijkt op dit moment van toegevoegde waarde, het zal dan alleen een andere plek krijgen in het boek, een logischere plek. Ik ga hierover eerst in overleg met mijn meest kritische meelezer.


12 juni 2020 

Help! Popt ineens een stukje tekst op die ik dringend wil (moet) toevoegen aan De gevallen vrouw. Nou, gelukkig heb ik het proefexemplaar nog niet. Ik kan deze tekst dus achteraf nog toevoegen voordat het boek daadwerkelijk bestelbaar is. Dat is een voordeel van uitgave via POD bij Pumbo. Geen vrouw over boord dus.

Update De gevallen vrouw:

Cover en tekst heb ik reeds ingezonden en zijn drukklaar. Het eerste fysieke exemplaar was meteen besteld. Het zal ook niet zo zijn dat het vloeiend loopt dit keer. Ben je gek, dat past niet bij dit boek. 

De druk en levering van het proefexemplaar is door Pumbo vooruit geschoven. Zeker vier werkdagen langer wachten tot ik het fysieke exemplaar in handen heb. Dit boekproces maakt het wel heel spannend... Dat niets loopt volgens plan begint een gewoonte te worden. Ik kan niet wachten om het in mijn handen te hebben, te zien, te voelen en te lezen. 

Binnenkort komt er een spoiler met de namen van de hoofdpersonages. 

De cover:
Nu de cover klaar is en de titel reeds onthuld is, heb ik besloten om de cover nog even voor mezelf te houden. Eerst eens in het echt zien of het idee werkelijk het gewenste resultaat heeft dat ik voor ogen heb. 

Tussentijds:
Tijdens het wachten dan maar boeken van andere lezen. Nog geen inspiratie gehad om verder te gaan aan boek in wording 1. En het tussendoor-verhaal ligt nog bij de 2e proeflezer. Ik heb gevraagd dit keer nog kritischer te zijn dan ze altijd al is. Het zal dus de nodige tijd in beslag nemen, minimaal tot de deadline. Ik hoop het in de eerste week van juli terug te mogen ontvangen. 

Schrapteksten:
Ik heb vandaag twee schrapteksten geplaatst. 


9 juni 2020
Allereerst zijn er twee nieuwe schrapteksten geplaatst. De tweede update is dat er wederom een vertraging is met de cover. Daardoor heb ik besloten wel al de titel bekend te maken, voor degenen die erop hebben gewacht en nog niet op de hoogte waren (gegoogeld hebben).

De foto waarin de nieuwe titel staat is niet de cover! Maar wel een locatie die in het boek is beschreven.


6 juni 2020 
Nieuw blog: mondkapjes deel 2, gevangen. In de voorgaande blog vergeleek ik wennen aan mondkapjes met wennen aan de mobiele telefoon. Daar kom ik op terug nu het dragen van een mondkapje eenmaal verplicht is in het OV en ik het heb ervaren. 

Er zijn weer schrapteksten geplaatst. 

De ontmaskering is vernieuwd doorgevoerd. 

Verder geen updatenieuws. 


4 juni 2020
Gisteren kreeg ik bericht dat het werken aan de cover hervat is. Ik ben dus in afwachting van het eindresultaat. 
Zodra deze volledig is goedgekeurd, zal door middel van de cover ook de titel bekend worden gemaakt. Nadat het proefexemplaar is gelezen en waar nodig nog gecorrigeerd, zullen ook de 'schrapteksten' stoppen en verwijderd worden, zodat de volledige pagina kan worden ingericht voor de informatie over het boek. 

De ontmaskering is nog niet vernieuwd doorgevoerd bij Pumbo. Hoop dat dit voor het weekend nog klaar is, zodat hij correct leverbaar is.

Boek in wording 1
Boek in wording 1 is nu geordend. De choas is eruit. De correcties van toen zijn toegepast en de flarden tekst erin verwerkt. Het heeft nu weer body. Ik zou er vanaf nu weer mee kunnen starten.

Creatief ben ik momenteel niet. Een goede, pakkende titel verzinnen voor het tussendoor boek lukt niet. Daar heb ik wel de hulp van de proeflezers voor ingeschakeld.


01 juni 2020
Vandaag kreeg ik het script retour van het tussendoor verhaal. Proeflezer een is de meest kritische die meeleest, en dan vind ik het toch een enorm compliment als zij het verhaal goed vindt. Het aantal correcties is minimaal, vind ik, waardoor het in een moeite door verwerkt kon worden. Deze week zal het naar de tweede proeflezer gaan. 

Cover
Nog geen bericht over de cover van boek in wording 2.

De ontmaskering
De ontmaskering is vernieuwd. Een nadeel van uitgeven via een pod uitgeverij is dat er geen laatste redactie achter zit. Hierdoor moet ik het hebben van zelf af en toe herlezen.