Updates januari 202030 januari 2020
Volop aan de slag met het nadenken en deels uitwerken van boekenkaft-voorbeelden. Ben er nog niet klaar mee. Ik kan het natuurlijk ook eenvoudig houden, zoals ik bij de voorgaande boeken heb gedaan. Maar toch wil ik dit keer iets anders, iets dat meteen spreekt of misschien wel iets verklapt!

Over tien dagen script-bespreking met een proeflezer!
Het lettertype in het script zal t.z.t. verkleind worden, zodat het minder pagina's heeft. 

Ik vind ondertitels maar niks als het geen toegevoegde waarde heeft, zoals Boekscout van me verlangde. Ik zal daarom in april, als Zij is van mij wordt overgeheveld naar een andere uitgeverij, de ondertitel schrappen. De kaft blijft wel hetzelfde.

Spoiler 37 is geplaatst. 


28 januari 2020
Inmiddels staat Hoffman's honger weer in de kast. Uit en wel. Door het hele boek las ik aantekeningen (onderstrepingen) die ik blijkbaar in 2000 heb gemaakt. Als ik het boek boven een glas kon uitschudden, dan zou ik minimaal een heel glas vol moeilijke woorden hebben. Ik schat in dat een gewone lezer met een woordenboek erlangs het boek dient te lezen. De hoeveelheid namen, de hoeveelheid verhaallijnen maken het verhaal er niet eenvoudiger op. Nog even los van het filosofisch geneuzel dat ik in dit boek 'gaapverwekkend' vind. Niks tegen filosofie, maar in dit boek was ik wel geneigd om door te bladeren als het woord Spinoza alleen al weer tevoorschijn kwam. In mijn opinie moet een boek bijna vloeibaar te lezen zijn. Ik beweer niet dat mijn eigen schrijfwerk dat is, dat kan alleen de lezer bepalen. Nochtans denk ik dat het verhaal wel een bepaalde geschiedenis waarde heeft en dat waarschijnlijk alleen geschreven kan worden door schrijvers met een dergelijke achtergrond.

Conclusie: ik ben nog steeds van mening dat het een moeilijk en ontoegankelijk boek is voor een doorsnee lezer, en ook die ene verhaallijn vind ik nog steeds boeiend, maar heb het boek nu wel anders gelezen dan twintig jaar geleden.

Boekenkaft
Nu weer terug naar mijn eigen schrijfsels, zonder te schrijven. In mijn wachttijd op de proeflezers heb ik de tijd om volop te tobben over een boekenkaft. Ik heb een aantal ideeën, maar het uitwerken ervan is niet zomaar gedaan. Ik wil hem graag zelf maken, zoals ik altijd doe, maar misschien is het dit keer beter om het uit handen te geven of tussen stockfoto's te neuzen. Ik ben er nog niet over uit.
"Je hebt de tijd", zei een vriendin. Dat lijkt misschien wel zo, maar voor je het weet is het morgen alweer juli of augustus, of nog erger: kerst! En ik wil de boekenkaft toch rond maart wel af hebben, of op zijn minst de ideeën uitgewerkt hebben.
Genoeg te doen dus!


26 januari 2020
20 jaar geleden: In februari 2000 startte ik met het lezen van Hoffman's honger voor de literatuurlijst van school. In maart had ik hem uit. Ik deed er toen gemiddeld 3 a 4 weken over en ik kan me nog herinneren dat ik het een ingewikkeld boek vond, maar een verhaallijn die er doorheen liep ook interessant vond.
Eerder heb ik gemerkt dat het herlezen van boeken die je jaren geleden hebt gelezen ineens anders kunnen lezen: minder interessant, meer boeiend, makkelijker leesbaar, moeilijker leesbaar... een verhaal te veel geromantiseerd of juist gaap-verwekkend.

Hoffman's honger van Leon de Winter heb ik nu twintig jaar in de kast staan en het wordt tijd om hem eens opnieuw te gaan lezen. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe ik nu over het boek denk en hoe het nu leest, maar ook hoe lang ik erover doe.


24 januari 2020
Even (tussen het wachten door)  tussen mijn oudere plots gebaggerd en ik heb toch een paar leuke stukjes gedregd. Ik weet nog niet wat ik er mee moet of ga doen, maar twee ervan poets ik wat op en houd ik binnen handbereik.

De behoefte om aan boek in wording 1 te werken is er momenteel niet, dat ga ik niet forceren. De behoefte komt vanzelf bovendrijven.
Medio februari een boekbespreking met proeflezer over boek in wording 2.
Ik moet zeggen dat ik vreselijk vind, dat wachten, mede omdat er weer wat omhoog getrokken wordt tijdens het vissen en ik die tekst er dan ook in wil verwerken. Maar bij mij stopt dat nooit. Volgens mij hebben meer schrijvers daar last van - heb ik wel eens vernomen. 
Soms moet je kei en keihard zijn en zeggen: klaar is klaar: ik kijk er niet meer naar om. Moet je net mij hebben! Bij Zij is van mij deel 1 en 2 lukte dat op een gegeven moment wel, met als gevolg dat er toch nog wat dingen in blijven staan die niet oké zijn. Zelfs nadat de redactrice het dan heeft nagekeken, ga ik er weer aan lopen sleutelen en tja, dat is niet handig.
Toch zal ik bij boek in wording 2 ook een keer keihard moeten zeggen: klaar, af, finished, fini, färdiga, ferdig, finito, terminat, befejezett, zavŭrshen...

Volgende week weer een spoiler??? 

Boeken lezen
Tussen het wachten door, ook maar weer wat lezen. Bij sommige verhalen vraag ik me werkelijk af: wat wil je nou eigenlijk vertellen met je verhaal? Het kan zijn dat het verhaal niet geschikt is voor mij om te lezen, omdat ik dan een eventueel onderliggende boodschap/doel niet begrijp (ik wil mijn eigen intelligentie niet meteen in de waagschaal zetten en de verkeerde kant op laten slaan), maar het kan ook zijn dat het verhaal gewoon maar een verhaal is en niet boeiend is.
Het verhaaltje dat ik dan lees zou dan wel een onderdeel van een volledig boek kunnen zijn, maar los valt het mijn inziens niet te verkopen aan de lezer. Toch verkoopt het blijkbaar wel als je een gevierd schrijver bent. Ik als - ik noem mezelf nog steeds zo - beginnend schrijver vind het wel interessant om te zien dat ook gevierd schrijvers slappe teksten kunnen schrijven. En dan inene kom je weer een verhaal(tje) tegen van diezelfde schrijver die je volledig pakt. Enfin, wat ik ermee wil zeggen is dat niet alleen amateurschrijvers of beginnende schrijvers dus slappe teksten schrijven.


20 januari 2020
Ik hoop dat wat je tot nu toe gelezen hebt aan spoilers en het stukje tekst van een hoofdstuk is bevallen. Zo niet dan hoor ik dat natuurlijk ook graag (onderbouwde reacties zijn altijd welkom).
Nieuwste spoiler staat online. Enjoy!


19 januari 2020
Het script ligt sinds donderdag bij de proeflezer en ik mag de komende tijd niet rommelen in het script. Die neiging heb ik wel. Ik ben niet perfectionistisch, maar dit begint aardig op perfectionisme te lijken. Loslaten dus!

Er staat een nieuwe blog online: beheerd gratis. 


16 januari 2020 (update 2)
Sportieve, zonnige dag die mij ertoe brengt een deel van een hoofdstuk op de website te plaatsen. Nieuwsgierig? Kijk op de spoilerpagina.
Lees van te voren het stukje erboven op de spoilerpagina.

16 januari 2020
Ik heb het nooit gedurfd, ik heb het gedurfd. Ik durfde het niet, ik durfde het, ik durfde het niet, ik deed het, ik doe het niet, ik durf het niet...acht wat kan mij het schelen, ik doe het...

Grote woorden, maar uitspreken schept een verwachting en verwachting is een vorm van een belofte. En ik heb het over niets anders gehad dan over boek in wording 2.

Ik kan vast niet meer terug, wil ik wel terug? Wil ik half terug en half mijn belofte inlossen? Ik heb nog genoeg tijd om te twijfelen, want het script is vandaag naar de proeflezer gegaan (binnen de deadline). Angst is een slechte raadgever, twijfel is een hele cirkel, cirkels hebben geen eind. Als de tijd daar is, zal ik de cirkel doormidden zagen en zal er geen twijfel meer zijn.

En nu denk je vast: die is knettergek! Een beetje ben ik dat wel, moet je dat ook niet een beetje zijn als schrijver?

Omdat ik binnen de deadline mijn fase 3 heb afgerond, plaats ik ook een spoiler vandaag. 


15 januari 2020
Op deze winterdag voelde het vandaag als een natte herfstdag en hoorde het vanochtend als een vrolijke lentedag. De vogeltjes vlogen vrolijk van boom naar boom en ik dacht: laat die lente dan maar komen.

Druk in de weer met fase 3 van boek in wording 2. De deadline die ik met mijn proeflezer heb afgesproken is in zicht. Het gaat erom hangen of ik het ga halen, ja of de nee. En dat is wat ik ook in mijn laatste blog over uitspraken zei: wat je uitspreekt wordt van je verwacht en is derhalve een belofte.
In dit geval was een deadline stellen het juiste om te doen, en als ik er op terug moet komen zal dit hooguit een of twee dagen schelen. Gelukkig weet alleen de proeflezer die datum (zweet, zweet, puf, puf...tis wat) en is het voor de nieuwsgierigen onder ons nog even vaag en wachten. Maar dat blijft het toch wel totdat ik het eerste proefexemplaar in handen heb.

Tot snel!12 januari 2020
Hard gewerkt aan script in wording 2. Fase 1 - aanpassen, aanvullen en schrappen (na proeflezer 1) is afgerond. Fase 2 - het script in andere lay-out overzetten is in proef omgezet en levert een overzicht op: het aantal pagina's op boekformaat, maar ook het aantal woorden en zo. Zie foto (klik op de foto om groter te maken). Dit is echter nog niet definitief. Het kan zijn dat proeflezer 2 en 3 en misschien zelfs wel ook de redactrice zegt dat er nog wat uit moet of wat mist. Fase 3 gaat vanaf morgen beginnen (maar even pauzeren kan ook geen kwaad).

De blog wordt even op hold gezet, omdat ik er niet zeker van ben of ik dit onderwerp nu wil plaatsen. Er is wel een nieuw gedicht geplaatst.
En aankomende week zal ik weer een spoiler plaatsen.


10 januari 2020, update 2
Er is vandaag een deadline met proeflezer 2 afgesproken. Daar kan ik dan naartoe werken. 

10 januari 2020
Contract met boekscout is opgezegd. Dat houdt in dat het boek Zij is van mij vanaf 1 april (geen grap) niet meer verkrijgbaar is via boekscout. Hoe en wat en waar later meer daarover.

Vandaag ruimte om verder te gaan met schrijven. Heb nog het een en ander toe te voegen, zag ik, aan het script (kleine dingetjes) en nog wat zakelijk schrijfwerk af te ronden.

De nieuwe spoiler staat online!


08 januari 2020
Na ruis in mijn hoofd met betrekking tot een bepaald stuk tekst heeft dat stuk tekst nu plaats gekregen in het verhaal. Ikzelf wilde het er graag in hebben, maar kreeg niet helder waar. Nu is het een los hoofdstuk geworden in plaats van een toevoeging aan een bestaand. Inmiddels zit het verhaal weer op 225 pagina's. Hetgeen in de lijn der verwachting zat. De meest geschrapte hoofdstukken zijn namelijk niet verdwenen, maar (deels) verwerkt in een ander hoofdstuk en er zijn enkele hoofdstukken aan toegevoegd om de gaten dicht te metselen zodat het een stevig fundament heeft. Alle bouwstenen zitten er nu in en staan op de juiste plaats. Soms is het ook een beetje tetrissen: schuiven totdat het steentje op de juiste plaats valt.

De drie hoofdstukken die mogelijk toegevoegd zouden worden, heb ik besproken met proeflezer 1 en we zijn tot de conclusie gekomen dat één hoofdstuk geen toegevoegde waarde heeft, de andere twee wel: die gaan dus meedoen aan het verhaal.

De komende weken zal ik me richten op alinea voor alinea nakijken. Ik weet als geen ander dat toevoegen, schrappen en dergelijke fouten kunnen veroorzaken in zinnen en in de bouwconstructie van een tekst. Zelfs nu vind ik (soms) nog van dit soort foutjes in de reeds bestaande boeken (zelfs in de aangepaste versie van Het melkmeisje). Gelukkig niet constant, maar wel storend als ik ze tegenkom (overigens worden alle 3 de bestaande boeken na april aangepast (zodra ik van uitgeverij ben overgestapt). Wil ik natuurlijk in boek in wording 2 meteen voorkomen.

Blog
Er is een nieuw blog-idee. Heb het nog niet uitgewerkt. Maar dat komt binnenkort, ik kan alleen geen specifieke dag of datum noemen.

Spoiler
Deze week heb je wel een nieuwe spoiler van mij tegoed. Ik ben er nog niet over uit welke spoiler het gaat worden. Maar als je de website in de gaten houdt, dan zie je hem deze week zeker verschijnen.


05 januari 2020
Als alles meezit zou het script eind januari klaargestoomd kunnen zijn voor de volgende proeflezer. Zij krijgt een specifieke opdracht mee waar ze in ieder geval op moet letten. Het zal de eerste proeflezer zijn die het ontstaan van dit verhaal niet kent. Hetgeen prettig is, zodat ze een frisse blik heeft en niet beïnvloed is door informatie vooraf. Eind januari is nu het plan. Zonder harde belofte, dus onder voorbehoud, want het is een drukke maand met nieuwe dingen. En zoals ik eerder ervaren heb, nieuwe dingen nemen meer tijd in beslag dan dingen die routinematig zijn. Hoewel het werken aan dit script ook aardig routinematig begint te worden. Uiteraard blijven de updates nog actief, zodat je op de hoogte bent van de stappen.

Deze week wordt er weer een nieuwe spoiler geplaatst. Over een nieuwe blog kan ik nog niets zeggen, er is nog geen idee dat ik graag uit zou willen werken of aandacht aan zou willen besteden. De oude zijn er inmiddels allemaal af, zoals aangekondigd. Plaatsing volgt altijd op de homepagina.


03 januari 2020 (2)
Thema van vandaag: maak het niet moeilijker dan nodig (bepaald hoofdstuk niet toevoegen dus)!
 
Dat gezegd hebbend: vandaag post ik een spoiler. Was het eigenlijk niet van plan, maar de stemming is ernaar. Spoiler 33. Het wordt wel een iene miene mutte keuze... heb er een paar vooruit gemaakt.

03 januari 2020 (1)
Drie stukken tekst die mogelijk toegevoegd gaan worden aan boek in wording 2, gaan eerst richting proeflezer 1 om de toegevoegde waarde te bepalen en of het überhaupt wel goed geschreven is met het doel dat ik voor ogen heb: een soort schrijven wat ik niet eerder heb gedaan... Dat klinkt vaag... Klopt, ik wil jou als toekomstige lezer toch blijven prikkelen. Misschien wordt een stukje in een spoiler verwerkt. 
Alles wat er nu instaat of nog (goedgekeurd) bijkomt, zal ook door de andere proeflezers op toevoegende waarde worden geschat, omdat mijn proeflezers zeer divers zijn (allen een andere smaak hebben) en zij het best kunnen bepalen wat aanspreekt of niet. Elke zucht van hen maakt kans op schrappen. 

Boekomslag
Ik ben inmiddels aan het brainstormen over een boekomslag. Dat is een heel ander denkproces. Ik overweeg om daar dit keer geen modellen voor te gebruiken, omdat ik mogelijk al een idee heb... Ik kan het pas testen als het droog en zonnig is. Maar ik zit nog volop in het denkproces dus het kan nog alle kanten op. Heb ook nog een idee met een model. Conclusie: zat om uit te werken. 


02 januari 2020
Het werkelijke leven is weer begonnen. Mensen zijn massaal uit hun roes gekropen en volop in de weer.
Ik loop over straat en er popt een tekst in mijn hoofd op. Niks nieuws hoor, dat gebeurt vaker. Ik typ deze regel voor regel uit op mijn telefoon - da's nog best lastig op zunne priegelscherm en kouwe haand - en herlas het, herlas het en las het nog een keer.
"Verdraaid, t'is ene goeie tekst", zeg ik tegen mezelf. "Heb ik dit ech net ter plekke verzonnen?" Da zeg ik nie snel over m'n eigen brouwsels.

Thuis typ ik de tekst over en open boek in wording 2. Dat had niet gehoeven, want de hoofdlijnen hangen ook op mijn prikbord. Ik bekijk de tekst nog een keer, Ben 't er nog steeds mee eens dat het een goeie tekst is, maar realiseer me dat hoe geweldig ik het zelf ook vind (wauw wat een zelfverzekerdheid ineens), het niet past / aansluit bij enige hoofdstuk in boek in wording 2. "Da's balen", zeg ik dan nog hardop. Ben ik een keer tevree, werken de hoofdstukken niet mee...o ja hoor, en dat rijmt ook nog. Ben ik op dreef of wa?

Helaas het stukje zal ik moeten invriezen tot het in een recept past en de smaak ervan een aanvulling is op de rest van het gerecht.

Niettemin, vandaag is mijn ingeplande (her)schrijfdag, dus ga ik met een gerust hart verder met de rest.


01 januari 2020
Ik lijk terecht te zijn gekomen in een of andere indianencultuur waar indianen aan een vredesdans doen en geluiden maken die ik niet eerder hier heb gehoord. Maar het kan ook goed bij een of ander geloof horen. En de schepen laten ook massaal van zich horen. Het nieuwe jaar wordt groots ingeluid. We hebben het weer gehaald.

De nieuwe spoiler, 32, is gepost. Dat is mijn bijdrage aan de start van een nieuw jaar met prachtige rondingen in zijn getallen. Ik hoop dat jij hem kan waarderen. 

Een liefdevol 2020!