Updates april 2020
30 april 2020
De laatste dag van april. Het is lang geleden dat een maand zo traag is gegaan als deze maand.

Update
Vanaf vandaag kun je in plaats van spoilers tekststukjes lezen die het boek niet haalden. Op dezelfde pagina als waar de spoilers tot voor kort stonden kun je ze vinden. Er kunnen diverse redenen zijn waarom ze niet zijn gebleven in het script. Maar het geeft alsnog een inzicht in welke kant ik met het verhaal opga. 
Vandaag heb ik de eerste schraptekst geplaatst, voor de liefhebber. 
Het geeft je een ultieme inkijk in mijn schrijfproces.

Ook is vandaag een gedicht gepost. 

Het script
Het script zelf zal nog een keer gelezen worden op achtergebleven foutjes en een keer als gedrukt boek. Als gedrukt boek leest het anders dan vanaf een beeldscherm. Maar voordat ik zover ben zijn we alweer een poos verder. Het vraagt van jou geduld.


25 april 2020
Vorig jaar had ik het plan een verzameling van mijn gedichten te bundelen tot een boekje. De verzameling was compleet, maar toch had ik niet laten drukken. Was ik onzeker over de inhoud? Ik ben per slot van rekening geen dichter. 
De afgelopen weken heb ik weer wat tussen mijn stapel gebladerd. Ik kwam tot de conclusie dat mijn intuïtie het (nog) niet te drukken wel de juiste is geweest. Ik vraag me af, als ik ze nu teruglees, waarom ik een aantal andere uit de hele stapel heb genegeerd en een aantal erin wilde hebben die kant nog wal raken? 

Ik ben geen dichter, maar toch zou ik het leuk vinden als ik ooit een deel ervan laat drukken als bundel. Per se slechts zijn ze niet, zeker niet als ik kijk naar een aantal gedichten van Tim Hofman. Die zijn ook niet allemaal even goed, meen ik. Dichten schrijven, gedichten en poëzie lezen, het blijft persoonlijk. 

Gisteren, tijdens het neuzen tussen mijn gedichten, ontsproot een nieuw gedicht. Te lezen op de gedichtenpagina van deze website.

De oude doos
Apart om gedichten uit het jaar 2000 tegen te komen die, ja, je raad het al, gaan over virussen, bacteriën en bacillen. Toen was BSE een bron van inspiratie voor me. Ik geloof dat ik in die tijd zelfs een lied van een Nederlands "zangduo" had herschreven naar aanleiding van de BSE. Toch heeft het coronavirus zelf mij niet tot het schrijven van gedichten gebracht, zoals toen over BSE. Wel tot het dichten over gevoel.... 


Enfin, de smaak van (ge)dichten blijft persoonlijk. Dus of de mijne iemand aanspreken, is nog maar de vraag. Ik heb niet de ambitie om daar een grootmeester in te worden, maar af en toe mijn hart en/of hoofd laten spreken zal ik wel. Af en toe een posten zal ik ook (en als de tijd rijp is komt er die bundel).


24 april 2020
Als je het doel (van dit verhaal) wat je voor ogen had, dreigt weg te raken, wat doe je dan? Dat is de vraag die ik me de afgelopen week heb gesteld. Het antwoord heb ik nog niet, dus werk ik verder.
De afgelopen week gaat dat wat trager dan ik van mezelf gewend ben.
 
Het plan was het boek rond te hebben in februari. Dat is niet gelukt. April is niet haalbaar gebleken. Mei lijkt ook niet haalbaar, schat ik nu in, en zo doe ik uiteindelijk toch een jaar over een verhaal dat binnen vier weken klaar was. Misschien moet ik mijn allereerste plan (deadline) weer in gedachte nemen? Uitgave eind mei 2021?
Ik ben er nog niet uit.


22 april 2020
Ik peins wat ik updaten zal.
Naast de allerlaatste spoiler die ik zonet geplaatst heb, heb ik ook het plan om jou te blijven prikkelen. Omdat de spoiler-voorraad toch redelijk uitgedund is, ga ik het anders doen.
Geen spoilers meer, MAAR: ik zal af en toe een zin of alinea plaatsen van tekst die is geschrapt. Tekst die het boek dus niet gehaald heeft. Aan die geschrapte zinnen of alinea's kun je ook zien welke richting het verhaal opgaat.

Updaten over de stand van zaken: ik ben bezig met de verwerking van de kritieken van de redactrice. Dit kost tijd, door onder andere zaken die los staan van het schrijfproces. Ik doe mijn uiterste best mijn nieuw gestelde deadline (publiceerbaar eind mei) te halen, maar op dit moment durf ik daar geen harde deadline van te maken. 

Proeflezen van script van andere auteur is alweer achter de rug. Ander script waaraan ik bezig ben, ligt stil tot....??? 

Is dit wat ik wilde updaten? Eigenlijk niet, maar het zijn de feiten, de praktische ontwikkelingen van vandaag.

Keep you posted!.


17 april 2020
Het is alweer een prachtige lentedag en ik zit achter mijn pc. Ik heb gisteren en vandaag het ene verhaal verbeterd. De komende week (minimaal) zal ik het te rijpen leggen, om me er niet blind op te staren. Het is een tussendoor-verhaal en is uit mijn vingers gebrand. Ik hoop op korte termijn buiten te kunnen gaan werken, want het zonnetje roept en roept...
Het is tijd om de komende week te werken aan boek in wording 2. Het script heb ik terug dus geen reden om stil te zitten.

Proeflezen
Inmiddels verscheen in mijn mailbox ook een script van een andere auteur met het verzoek het boek te proeflezen. Dat is altijd leuk om te doen.

Als het meezit plaats ik zondag een spoiler.


15 april 2020
Van de week heb ik de correcties van de redactrice al teruggekregen. Vroeger dan de deadline. Dat is fijn, maar ik had er nog niet op gerekend. Een klein dilemma schiet omhoog. 
Momenteel werk ik ook nog aan een ander verhaal en dat verloopt vlotjes. Maar werken aan twee scripts tegelijk is geen goed idee (denk ik). Hoewel het nog in ontwikkeling is en het andere vooral correctie, toevoeg en schrapwerk is.
Maar... kan ik het script dat al "klaar" is wel laten liggen tot de oorspronkelijke deadline? Ik weet het niet. Ik zoek naar een goede reden om dat niet te doen (of een goede reden om dat wel te doen). 
Het leven van een schrijver gaat niet over rozen, dat weet ik inmiddels wel. Maar stilstand is niet mijn ding, zeg maar, tenzij ik een schrijversblok heb. Niet aan de orde.

Enfin, vandaag plaats ik ook een spoiler voor de liefhebber / liefhebster.


13 april 2020
Ik hou beslist niet van oorlogsboeken. Maar misschien komt dat omdat ik er zeer weinig gelezen heb, want de oorlogsfilms die ik heb gezien zijn beslist geen boeken die ik zou lezen.
De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans is een oorlogsboek en staat vanaf nu in mijn top 3 lijstje van favoriete boeken. Kortom, ik heb nog niet veel favoriete verhalen, maar deze sluit beslist aan bij De passievrucht en Bint.
Gezegd hebbend, ik zal niet meer stellig roepen dat ik beslist niet van oorlogsboeken hou en/of ze niet zal lezen.

Dat lijkt me een mooie update van vandaag. Er komt deze week nog een spoiler aan. En er komt nog meer informatie over het script en het huidige proces.

"Achter de schermen" schrijft ze nog steeds.


9 april 2020
Ik heb een update voor de volgers van de spoilers. Er staat een nieuwe online en ik heb er nog een paar geselecteerd om te posten de komende tijd.


6 april 2020
Soms heb je van die dagen dat je totaal inspiratieloos bent, geen motivatie of prikkeling hebt. Nou, zo'n dag was het gisteren niet. Ik kreeg van iemand een boost die nu nog natrilt. En het mooie is: die persoon weet dat niet (maar, ge wit ooit nooit nie). Het weer werkte ook nog eens mee en ik zie het gebeuren dat ik vandaag die boost nog kan hergebruiken. Zo'n boost wil ik elke dag wel, want het is voor veel meer dingen goed dan alleen het schrijven. Tegen die persoon wil ik zeggen: "you made my day" , en, "please do it again". Zulke boosts kreeg ik 20 jaar geleden ook en hebben toen bijgedragen aan Het melkmeisje op de planken te krijgen. Wie weet waar ze nu toe leiden.

Het heeft even geduurd, maar ik ga het toch weer doen. Zeker om die prikkeling bij jou warm te houden. Deze week ga ik een spoiler plaatsen. Volg je de spoilers, houdt de website of bovenstaande link naar spoilers dan in een gaten. 

Het nieuwe script ligt nog bij de redactrice en verwacht ik eind van de maand terug (bijgestelde deadline). Ik heb wel weer nieuwe voeding gekregen die ik wil verwerken in het script. Dat zijn geen grote veranderingen, maar details. Omdat ik gebruik maak van vier bestaande karakters, wil ik wel dat het karakter ook strookt met de werkelijkheid, althans grotendeels. Het blijft een fictief verhaal. Die details ga ik er nu nog niet in knutselen, maar pas als ik de kritieken terug heb. 

Fijne dag. 


3 april 2020 
Niet heel veel up to daten. Wel een gedicht geplaatst. Een dag later dan ik mezelf had opgedragen ervoor te gaan zitten.


2 april 2020
De ongepaste grapjes zijn weer voorbij. Hoewel een enkele grap, zoals die leraar die huiswerk-check ging doen met een drone, vind ik dan wel grappig. Het is onschuldig en niemand zal hierdoor in de stress schieten. 

Ik heb, ondanks mijn twijfel, vandaag een blog geplaatst. Als je het leuk vindt om te lezen, klik dan gewoon op de rode link.

Gisteren had ik mezelf de opdracht gegeven om eens te gaan zitten voor het schrijven van een gedicht. Nou je begrijpt het al, daar is niets van terechtgekomen. Van het zitten  wel ;-). Blijft toch, net als al mijn schrijfwerk, een gevoelsding.